در گفتوگو با هادی احمدی، عضو هیات مدیره انجمن داروسازان مطرح شد:
چرا محصولات و مکملهای برخی شرکتهای متخلف هنوز در داروخانهها جاخوش کردهاند
تاریخ انتشار :
چهارشنبه ۲۲ تير ۱۴۰۱ ساعت ۱۲:۳۸
کد مطلب : ۱۲۶۰۹
سالمخبر: تخلفات گسترده و قابلتوجه کشف شده از برخی شرکتهای تولیدکننده مکملهای دارویی همچون کشف مواد اولیه تاریخ مصرف گذشته، عدم حضور مستمر مسوول فنی در شرکت، استفاده از مواد اولیه غیر مجاز تولید شده توسط شرکت های غیر مجاز و همچنین عدم تایید GMP خطوط تولید نشان از عدم توانایی سازمان غذا و دارو در انجام وظیفهی اصلی این سازمان است. مسالهای که بیش از هر زمان دیگری انتقادات فراوان فعالان دارویی و جامعه را متوجه سازمان غذا و دارو کرده است.
هادی احمدی، عضو هیات مدیرهی انجمن داروسازان ایران یکی از این منتقدان است. وی در این باره به سالم خبر گفت: به رغم کشف تخلفات گستردهی برخی شرکتها به استناد نامههای سازمان غذا و دارو، عدم ریکال حتی یک بچ از شرکتهای متخلف و عدم توزیع و فروش محصولاتشان ابهامات و پرسشهای فراوانی را ایجاد کرده است؛ از جمله اینکه تکلیف محصولات شرکتهای متخلف که هم اکنون در شلفهای داروخانه وجود دارد چه میشود؟
وی افزود: حتی در تخلف کشف شده از یک شرکت دیگر که پیشتر رسانهای و خبرساز شد تنها تعداد اندکی از محصولات شرکت مذکور ریکال شد. همان زمان هم این پرسش مطرح بود که تکلیف بیمارانی که از محصولات فاقد کیفیت این تولیدکننده استفاده کرده اند چه میشود؟
ضمن آنکه چرا بچ نامبرهای ریکال شده در هیچ داروخانه ای وجود ندارد؟
احمدی ادامه داد: اینها و دهها پرسش دیگر از سازمان غذاودارو؛ ما را بر آن داشت که در این زمینه حساسیت به خرج داده و درخواست نماییم که در این زمینه اطلاعات کاملتر ارایه شود تا حداقل فعالان حوزه دارو در جریان واقعیات باشند.
احمدی تاکید کرد: نکته مهم دیگر انتشار ناقص این تخلفات از چندین شرکت در بازه زمانی کم ؛ نگرانی مردم را در مصرف مکمل ها تشدید میکند و این گزارشات در بین جامعه بی اعتمادی نسبت به تولیدات داخلی را گسترش میدهد. بنابراین لازم است پرسشها بهطور شفاف به مصرف کنندگان پاسخ داده شوند تا اعتماد عمومی به محصولات سلامت محور از جمله دارو و مکملهای دارویی ایرانی از بین نرود.
وی افزود: این حق مصرف کننده است که بداند چه محصولاتی از این شرکت دچار مشکل بوده اند و عوارض ناشی از محصولاتی که برای تولید آنها تخلف اتفاق افتاده، برای مصرفکنندگان چیست. اینها پرسشهایی است که نه تنها در مورد این شرکت، بلکه در پروندههای پیشین تخلفات شرکتهای دیگر نیز هیچگاه برای جامعه روشن نشد.
صحبتهای هادی احمدی تنها بخشی ازانتقادات مطرح شده به سازمان غذا و داروست و این در حالیست که بسیاری از فعالان حوزه دارو و مکمل های دارویی معتقدند گرچه تخلفات کشف شده گسترده طی بازرسیهای اخیر سازمان غذا و دارو نشان از تلاش این سازمان برای انجام وظیفهی اصلی خود دارد اما وجود حجم قابل توجه تخلفات توسط شرکتهای متخلف نشان میدهد اساسا برخی شرکتها نگرانی چندانی بابت بازرسی ها ندارند.
اما نکتهی مهم دیگری که در جریان بازرسیهای اخیر رخ می نمایاند این است که به رغم کشف تخلفات گسترده و تایید غیراستاندارد بودن محصولات شرکتهای متخلف، خبری از ریکال نیست؛ چنانکه در مورد یکی از شرکتها، بازرسان سازمان به صراحت اعلام کرده اند امکان ردیابی مواد اولیه تاریخ گذشته و همچنین بچ نامبر های استفاده شده در محصول نهایی این شرکت مقدور نمی باشد! این بدان معناست که فعالیت های شرکت فعلا متوقف شده است اما محصولات آن ریکال نخواهند شد. حال باید پرسید چرا شرکتی که به عمد محصولات غیراستاندارد تولید کرده نباید محصولات آن ریکال شوند؛ در عین حال اگر محصولات شرکت به گونهای هستند که نیاز به ریکال ندارند، چرا باید جلوی ادامهی تولید شرکت گرفته شود؟
سوال دیگر اینست که وقتی در بند پایانی برخی نامههای بازرسی تاکید شده است که بچ نامبرهای استفاده شده در محصول نهایی این شرکت مقدور نمی باشد، پس چگونه بازرسان توانسته اند ناسالم بودن محصولات را تشخیص دهند؟ مگر نه ابنکه نمونهی بچ نامبرهای محصولات تولید شده در شرکت موجود باشند؟
این در حالیست که بررسیهای میدانی سالم خبر در مورد ریکال محصولات یکی دیگر از شرکت های متخلف از زمان اعلام ریکال بچ نامبرهای اعلام شده تا به امروز و گفتوگو با مدیران بیش از 150 داروخانه در کشور نشان میدهد در پرونده شرکت مذکور نیز بچ نامبرهایی از محصولاتی ریکال شد که اصلا در هیچ داروخانهای وجود خارجی نداشتهاند!
در چنین شرایطی و به رغم وجود بیشمار ابهام و پرسش موجود، هیچ یک از مسوولان سازمان تا به امروز پاسخگو نبودهاند. در واقع بهنظر میرسد گرچه تاکنون همواره مسوولان وزارت بهداشت سازمان غذا و دارو شعار مبارزه با فساد، رانت و امضاهای طلایی داده اند
اما آنچه جامعه شاهد آن است ادامهی فعالیت رانتخوارانی است که در سایهی عدم شفافیت و پاسخگو بودن این وزارتخانه و سازمان متبوعش، نگران اجرایی شدن هیچ یک از این شعارها نیستند.
در واقع گرچه برخی معتقدند که کشف چند تخلف گسترده طی بازهی زمانی کوتاه نشان از اهتمام سازمان غذا و دارو بر انجام وظایف بر زمان ماندهی خویش دارد اما نتایج بازرسیهای اخیر بدون ریکال مشخص محصولات و روشنگریهای لازم، دستاورد ملموسی برای جامعه به همراه نداشته است.
به عبارت دیگر امروز وضعیت حاکم بر قوانین جاری بر تولید دارو و مکملهای دارویی در کشور بهگونه ای است که تولیدکنندگان واقعی که پیشتر محصولاتشان حتی می توانست به بازارهای جهانی راه پیدا کند با مشکلات متعددی برای تولید مواجه هستند اما تولیدکننده نماها ، بهویژه در حوزهی مکملهای دارویی در سایهی عدم نظارتهای کارآمد در حال به سخره گرفتن جامعه و سایر تولیدکنندگان متعهد دارو در کشور هستند.