سایه پراتیکها (غیرداروسازان) بر داروخانههای تهران؛ بسیاری از باگهای قانونی پس از صدور مجوز داروخانه حذف میشوند!
سالمخبر: مهدی مجاهدیان، معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی ایران در پنل «انتظارات جامعه داروسازی از آییننامه جدید تاسیس» با پرداختن به مشکلات اساسی در فرایند تدوین و اجرای آییننامه تاسیس داروخانهها با اشاره به قدیمیبودن قانون بالادستی مصوب ۱۳۳۴، تأکید کرد که شرایط کنونی نگارش آییننامه جدید را بسیار دشوار کرده است.
سالمخبر: مهدی مجاهدیان، معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی ایران در پنل «انتظارات جامعه داروسازی از آییننامه جدید تاسیس» IPSS26 با پرداختن به مشکلات اساسی در فرایند تدوین و اجرای آییننامه تاسیس داروخانهها با اشاره به قدیمیبودن قانون بالادستی مصوب ۱۳۳۴، تأکید کرد که شرایط کنونی نگارش آییننامه جدید را بسیار دشوار کرده است.
او خواستار مذاکرات قوی با نهادهای قضایی نظیر دیوان عدالت اداری شد تا از ابطال بندهای آییننامه مانند اتفاق سال ۱۴۰۰ جلوگیری شود.
وی سپس به ابطال ۱۸ بند از ماده ۲۵ آییننامه اشاره کرد که قبلاً به معاونتهای غذا و دارو اختیار نظارت عملیاتی میداد. با شکایت خود داروسازان، این بندها ملغی و ابزار نظارتی معاونت به تذکر شفاهی ساده یا ارجاع پروندهها به مراجع قضایی و انتظامی محدود شده است.
مجاهدیان همچنین از ضرورت بررسی صلاحیت حرفهای مؤسسان داروخانه در کمیسیون ماده ۲۰ سخن گفت و خواستار پیگیری قانونی قوی برای اعمال این ضابطه شد و با اشاره به تربیت سالانه حدود ۲ هزار داروساز در کشور اظهار داشت: تا زمانی که سیاستگذاران نتوانند زمینه اشتغال و تقویت اقتصاد این فارغالتحصیلان را فراهم کنند، تربیت چنین نیروی انسانی پرشمار و صرف هزینههای سنگین بیفایده خواهد بود. او افزود که بازار دارویی باید متناسب با نرخ تورم و رشد سالانه فارغالتحصیلان گسترش یابد تا وضعیت اقتصادی داروسازان بیش از پیش آسیب نبیند.
وی همچنین تصریح کرد: بازار دارویی هیچ رشدی به لحاظ دلاری ندارد و از نظر ریالی هم متناسب با تورم کشور رشد نمیکند چون ارز دارو ترجیحی است. از سویی هر ساله تعداد داروسازانی که وارد بازار دارویی میشوند افزایش مییابد.
مجاهدیان در بخش دیگری از سخنان خود به معضل حضور داروسازان در داروخانهها اشاره کرد و گفت: «با وجود تشویق دانشجویان به فعالیت در صنعت و کارآفرینی، اکثریت آنها بهویژه در شهرستانها در نهایت وارد داروخانهها میشوند.»
وی همچنین تصریح کرد که بسیاری از داروخانههای تهران به صورت عملی توسط افراد غیر داروساز (پراتیکها) اداره میشوند.اکثر داروخانهها در تهران، توسط داروساز به شکل مستقل اداره نمیشوند، یا پراتیک علنی اداره میکند و یا در پشت پرده دست پراتیک است.
وی در عین حال درباره داروخانههای زنجیرهای توضیح داد که اگرچه وجود هلدینگها یا اشخاص پشت پرده در برخی موارد مشکلآفرین است و باید به شدت کنترل شوند، اما شبکه زنجیرهای داروخانهها در کلیت خود میتواند مفید باشد.
در پایان، معاون غذا و دارو به «باگهای قانونی» در آییننامه جدید اشاره کرد که پس از اخذ مجوز بهرهبرداری—از جمله الزامی بودن اتاق مشاوره—به راحتی قابل حذف بوده و مورد سوءاستفاده قرار میگیرد. او از مشاهده موارد متعددی خبر داد که پس از صدور پروانه تاسیس، این آیتمهای کلیدی بدون مانع برداشته شدهاند.
آیتمهایی مثل «اتاق مشاوره» یا «فضای ویژه تحویل دارو» در متن آییننامه جدید پروانه بهرهبرداری داروخانهها پیشبینی شدهاند تا کیفیت خدمات دارویی و حفظ حریم خصوصی بیماران تضمین شود. اما ضعفهای ساختاری در نحوه اجرا و نظارت بر این مقررات، باعث شده این بندها به تنها در بندهای قانونی نمود داشته و پس از صدور پروانه، بهراحتی حذف شوند